Ako želite da šarmirate goste na ručku ili večeri, pravilno postavljen sto uvek podiže estetiku i ugođaj. U nastavku pogledajte savete za postavljanje čaša u trpezariji.
View this post on Instagram
Pravilno postavljanje čaša na stolu
Po tradiciji, prvo pravilo koje treba imati na umu kada je reč o postavljanju stola jeste da na trpezarijski sto stavite samo one čaše koje će zaista biti upotrebljene, a u svakom slučaju ne bi trebalo postavljati više od četiri čaše.
Čaše bi u stvari trebale da prate liniju od četrdeset pet stepeni levo počevši od vrha noža.
View this post on Instagram
Klasično postavljanje čaša
- Klasičan raspored je postavljanje čaše za crveno vino na vrh noža, desno od tanjira i levo od čaše za vodu.
- Čaša za slatko vino biće postavljena iza čaše za crno vino.
- Ako se planira posluživanje belog vina, njegova čaša će zauzeti čašu za crveno vino.
Drugi predlog je ako se umesto toga planira degustiranje više vina, počevši od vrha noža, ona će biti raspoređena po redosledu posluživanja.
- Šampanjac se služi u odgovarajućoj čaši ali ako se, pak, koristi kao vino, dobra je ideja koristiti čašu za belo vino i postaviti ga na njegovo mesto.
Čaše za vodu sa niskom drškom su veoma česte, a da bi se olakšalo serviranje stavljaju se na vrh noža umesto na čašu za vino. U slučaju da prilika uključuje i vino, čaša za vodu će biti prva na vrhu noža, levo će biti čaša za vino i iza, formirajući trougao, eventuačno čaša za deset.
View this post on Instagram
Uvek zapamtite da se raspored čaša (i pribora uopšte) može malo razlikovati u zavisnosti od funkcionalnosti, prilike i estetike trpezarijskog stola.
Boris_Kuznets/GettyImagesPlus