Saveti i recepti

Otvoreni plan prostora – najbolji položaj nameštaja

Otvoreni plan prostora - najbolji položaj nameštajaOtvoreni plan prostora - najbolji položaj nameštaja

Otvoreni plan prostora sve je popularniji, a posebno u domovima malih dimenzija. Pogledajte kako da maksimalno iskoristite prednosti. 

Otvoreni plan prostora – najbolji položaj nameštaja

Bez obzira da li već imate otvoren prostor dnevne zone ili planirate da ga kreirate, neka vam primeri u nastavku posluže kao inspiracija kako biste odabrali idealan dizajn.

Otvoreni plan prostora u malim stanovima

Open concept je savršeno rešenje za male stanove. Svaka pregrada u stanu male kvadrature čini prostor zatvorenijim, zato je njihovo uklanje i više nego poželjno. Kao što vidimo na primeru sa fotografije, stan u kojem je primenjen otvoreni plan prostora je vrlo prozračan iako je primenjena paleta tamnijih nijansi.

Usklađen dizajn enterijera

Prednost otvorene zone se ogleda i u ujednačenom dizajnu. Tačnije, dnevni boravak, trpezarija i kuhinja čine jednu celinu, pa se u većini slučajeva i dizajnerski tako tretiraju.

Kao što vidimo na primeru, u pitanju je minimalistički stil, koji je upotpunjen drvenim detaljima, kako bi ambijent imao toplinu. Ipak, nije bilo odstupanja u materijalzicaiji i koloru, pa je tako ista nijansa drveta primenjena i u kuhinji i trpezariji, a crni detalji su zastupljeni u okviru sve tri funkcije.

Idealan nameštaj

Iako je popularnost ovakvog načina organizacije prvobitno počela unutar stanova i kuća velike kvadrature, open concept je vrlo lako formirati unutar malih prostorija, samo je važno odabrati idealan nameštaj.

Na sreću, ponuda salona uključuje različite modele, pa tako možete odabrati sofu odgovarajuće veličine i male kafe-stočiće. Kuhinju je u ovom slučaju poželjno raditi po meri kako biste postigli maksimalnu funkcionalnost, a okrugli trpezarijski sto ne deli prostor na isti način kao pravougaoni pa se smatra boljom opcijom.

Najbolji položaj nameštaja u dnevnoj sobi za vizuelno veći prostor

Mesto za trpezariju

Podrazumeva se da prilikom organizacije po principu open concept-a, neke funkcije moraju da pretrpe promene. To je uglavnom trpezarija za koju nema dovoljno prostora da se organizuje na tradicionalan način. Ipak, to ne znači da se ova funkcija sasvim uklanja. Zahvaljujući dizajnerima, postoje različiti načini organizacije prostora za ručavanje.

hikesterson/GettyImagesPlus