Saveti i recepti

Kuhinje malih dimenzija

U proteklih nekoliko nedelja stiglo nam je više pisama čitalaca koji su nas zamolili da im pomognemo pri uređenju kuhinje malih dimenzija (prosečno 7,5 m2).

Neki bi želeli da u okviru ove prostorije kreiraju prostor za obedovanje dve osobe, nekima je potreban veći prostor za skladištenje, a nekima je neophodan radni kutak. Zato smo konsultovali arhitektu Jelenu Arkulu, koja se ovom prilikom potrudila da reši sve njihove dileme.

Uređenje male kutije

Šta vam je važno: Imate li običaj da pravite zalihe namirnica? Ili imate mnoštvo posuđa? Prema tome će se ravnati tip i broj neophodnih kuhinjskih ormara. Uz elemente širine od 40 do 60 cm nećete se suočavati sa skučenošću prostora pri kuvanju udvoje. Gornji elementi dubine 35 cm takođe mogu da posluže za odlaganje posuđa, baš kao i donji. Želite li da obedujete u kuhinji? Postavite sto tako da bude od koristi i tokom pripreme obroka. Moderni zidni aspiratori rešavaju probleme nedostatka prostora u visini glave, dok istovremeno doprinose generalnom utisku prozračnosti ambijenta.

Generalno pravilo glasi: manje je više. Birajte elemente jednostavnih frontova u svetlim nijansama – isto važi i za zidove, uz maksimalno dve dodatne nijanse, a kad je reč o materijalu možete npr. da kombinujte drvo i čelik. Tamna nijansa je preporučljiva samo u vidu akcenata. Frontovi s visokim sjajem, zahvaljujući blago reflektujućem efektu, kreiraju utisak prostorne širine. Obilje svetla i izvestan bazični red u uređenju takođe doprinose da kuhinja deluje prostranije, pa je stoga ne bi trebalo pretovariti elementima. Poprečna orijentacija podnih obloga, bilo od drveta ili PVC-a, umanjiće vizuelni efekat uzanog tunela. Osmislili smo za vas tri modela mini-kuhinja površine 6 m² s posebnim naglascima na ručavanju, skladištenju namirnica i pripremi obroka, i sve su opremljene šporetom, frižiderom i sudomašinom.

PROČITAJTE I… Kuhinja: Carstvo dobrih ukusa

Trpezarijski kutak

I u kuhinji ovako malih dimenzija možemo da postavimo sto za ručavanje. Apotekarski ormar s elementom na izvlačenje pronalazi mesta desno uz vrata (vidi skicu) dok istovremeno pruža i iznenađujuće puno prostora za skladištenje. Manjka vam ravnih korisnih površina? Onda će ovakav improvizovani sto morati da posluži dvostrukoj nameni. To je osnovna ideja kod ovog predloga za uređenje naše mini-kuhinje.

Unutar kuhinjskih elemenata u nizu smešteni su svi električni uređaji, dok u gornjim elementima i fiokama svoje mesto pronalaze posuđe, lonci i escajg. Radnih površina ima dovoljno iako bi u kuhinji većih dimenzija svakako bile zastupljene u većoj meri. Ali zato naspram kuhinjskih elemenata preostaje više prostora za trpezarijski sto koji istovremeno služi i za pripremu obroka i kao slobodna površina za odlaganje. Ormar sa segmentima na izvlačenje za zalihe namirnica popunjava prostor u niši uz vrata. On se otvara prema stolu.

PROČITAJTE I… Otvorene police u kuhinji

Čudo od prostora za skladištenje

Dovoljno prostora za odlaganje zaliha namirnica i posuđa u mini-kuhinji? Ne predstavlja problem: iskoristite visinu prostorije i odaberite uzane donje kuhinjske ormare. Želite da smestite puno potrepština, a da vam pritom sve bude nadohvat ruke? Onda je potrebno dobro da promislite kojoj svrsi treba da posluži prostor za skladištenje.

Za posuđe su dovoljni ormari dubine 35 cm, a zalihe namirnica je najbolje pohraniti u elementima na izvlačenje koji pružaju jasan pregled kompletnog sadržaja. U našem primeru gornji ormari dosežu do plafona. Pri samom vrhu smešteni su retko upotrebljavani predmeti – do njih se lako dospeva pomoću malih merdevina. Naspram kuhinjskih elemenata u nizu s frižiderom, sudoperom i visoko montiranom ugradnom rernom postavljen je element sa šporetnom poločom, “u sendviču” između ormara dubine 35 cm. Zahvaljujući takvoj formaciji središnji segment deluje poput kuhinjskog ostrva za kuvanje koje zajedno s otvorenim policama kreira utisak prostorne širine u kuhinji.


Ostatak sadržaja potražite u štampanom izdanju magazina “LISA moj stan”,

ili preuzmite digitalno izdanje preko servisa novinarnica.net